University Of Hull, Allam Building & Cyclotron Unit

Client: University of Hull
Architect: Wilson Mason
Cost: £4.8 million
Completion: September 2012
BREEAM Rating: n/a

Scott Hughes Design was appointed to provide both structural and civil engineering for this project.

The Allam biochemistry building is a four storey steel frame structure on piled foundations fitted within a constrained and fully operational university campus, housing post graduate research laboratories and offices. The cyclotron facility is sited in a four-storey -extension to the existing Woolson research building. The structure consists of steel frames with SIP infill walls. The main cyclotron unit is housed in a specially designed area with complex structural slab arrangements in order to limit vibrations.

The main challenges we faced within this project included the sub structure design. The piling and ground beams had to be cantilevered to miss exiting services within the constrained campus. Important benefits to the client included maximizing the available space and, providing link structures between the existing chemistry and biology buildings.